Nyheter

Thaiboxningsförbundet lämnar inte SB&K: ”Vi är inte mogna en sådan uppgift just nu”


Svensk thaiboxning har växt sig stark sedan man via Svenska Budo & Kampsportsförbundet kunde ansluta sig till Riksidrottsförbundet. Det fick till följd att Svenska Muaythaiförbundet började snegla mot ett eget förbund inom RF – och således lämna SB&K på sikt.
   - Vi kommer just nu inte att aktivt arbeta för att bli ett eget SF, säger nytillträdde ordföranden Daniel Norrgård till budokampsport.se.


Svensk thaiboxning har växt sig stark sedan man via Svenska Budo & Kampsportsförbundet kunde ansluta sig till Riksidrottsförbundet. Det fick till följd att Svenska Muaythaiförbundet började snegla mot ett eget förbund inom RF – och således lämna SB&K på sikt.
   – Vi kommer just nu inte att aktivt arbeta för att bli ett eget SF, säger nytillträdde ordföranden Daniel Norrgård till budokampsport.se.

Förra året slog en bomb ner i svensk kampsport. Thaiboxningen ville se över möjligheten att lämna Svenska Budo & Kampsportsförbundet för att bli ett eget Specialidrottsförbund (SF) inom Riksidrottsförbundet.

Det medförde vissa hårda toner och en hel del diskussioner inom kampsportsfamiljen. Många reagerade starkt. Men nu har Muaythaiförbundet vänt.
   – Enligt min uppfattning var den frågan tämligen klar även innan jag tillträdde som ny ordförande. Thaiboxningen insåg själva efter sin inledande utredning att man inte var redo och mogen för att kunna möta den frågan. Jag anser att förbundet är långt ifrån ens möjligheten till att lyckas med den ambitionen, säger nye ordförande Daniel Norrgård.

Men frågan gick ändå så långt att ett extra årsmöte utlystes, där de röstande föreningarna ville se att styrelsen fortsatte sitt arbete.
   – Det är så klart fortfarande medlemmarna som bestämmer, men det är min bestämda åsikt att det inte är en rimlig väg att gå. Det finns andra betydligt viktigare saker för oss att fokusera på istället åt förbundet och medlemmarna. Och den senaste årsstämman menar jag gav nya styrelsen ett annat fokus än just denna frågan.

Så förbundet kommer inte aktivt att arbeta för att bryta sig ur SB&K?
   – Nej, den frågan har inte någon prioritet just nu.

Daniel Norrgård tillträdde alltså under årsmötet i mars. Han är kanske inte direkt kopplad till thaiboxning i första hand, eftersom han är SB&K:s förbundsjurist, vice ordförande i SB&Ks styrelse och mera känd för sin verksamhet inom ju jutsu.
   – Det stämmer. Men jag hade faktiskt en utflykt på tidigt -90-tal i thaiboxningen under tre år – och fortfarande är det faktiskt enstaka personer som minns mig från den tiden. Jag känner mig väldigt varmt mottagen till thaiboxningen igen, och det är roligt att bli ihåg kommen trots att det är nära 20 år sedan jag var i en thaiboxningsring.

Han ser sig själv, kanske inte främst som en traditionell ordförande, utan mer som en stöttning till Muaythaiförbundet och dess fortsatta utveckling.
   – Ja, jag ser mitt ordförandeskap som ett uppdrag där man behöver hjälp och stöttning med att ta hand om ett ständigt växande förbund, SB&K:s näst största. Thaiboxningen har växt så fort att infrastrukturen inte har hunnit med. Även om många lagt ner ett stort arbete för att nå hit, så behöver förbundet nu en nu dos av strukturbygge för att kunna möta framtiden.

Norrgård upplever hans första tid inom förbundet som väldigt positiv och lustfylld.
   –  Det har varit en oerhört spännande, intensiv och väldigt rolig tid. Det är ett fantastiskt styrelsegäng och en härlig grupp utövare i landet. Det känns att det finns ett väldigt starkt idrottsligt engagemang inom svensk thaiboxning som vi ska försöka förvalta klokt.

EM i Lissabon – dåligt uppstyrt
En sak som dykt upp är det stundande EM:et i Lissabon. Fortfarande har ingen svensk trupp presenterats, men det har Daniel sina svar på.
   – En av de organisatoriska förändringarna är att förbundet börjat dela upp arbetet. Exempelvis har ett domarråd inrättats, på samma sätt har vi arbetat fram ett tävlingsråd och det är det rådet som är ytterst ansvarigt och kommer även vara den enheten som tar ut det svenska landslaget. Och truppen kommer inom kort att presenteras.

Men faktum är att Norrgård inte direkt är imponerad av det internationella förbundets arbete med EM – och det är det som försenat även den svenska landslagsprocessen.
   – Det är ju nu beslutat om att det blir ett EM. Internationella förbundet har varit väldigt sena med att plocka fram mästerskapet i både tid och plats, förutsättningarna har därför varit väldigt tuffa också för oss. Internationella förbundet har agerat lite självsvåldigt. Vi är givetvis tacksamma över att det blir ett EM, men organisationen runt det har varit för dålig helt enkelt.

Slutligen finns det en stor längtan inom hela thaiboxningsvärlden att sträva mot en olympiad.
   – Ja den frågan är ju väldigt viktig, och jag tror verkligen att thaiboxning så småningom kommer att vara en olympisk idrott, men det är tidigast om kanske något decennium. Vi ser ju dock att vårt internationella arbete inom Thaiboxningen börjar bära frukt, och så sent som nu i maj valdes Thaiboxningen genom IFMA in i International World Games Association (IWGA), som den enda kampsportsidrotten av detta årets nya medlemmar.
   – IWGA är ju fullt  erkänd av  IOC och World Games är ju under IOC´s beskydd, så det är ett viktigt steg på vägen. Och innan thaiboxning har en OS-status finns det inget som helst idrottsligt eller ekonomiskt incitament för att bilda ett eget SF här hemma i Sverige. Det är så jag ser på saken, avslutar han.

Text och foto: Jonathan Broberg