Nyheter

Kampsportsgalans pristagare

För nionde året i rad arrangerades Kampsportsgalan på Berns Salonger i Stockholm för att uppmärksamma föregående års idrottsliga prestationer, ideella engagemang och njuta av en kväll tillsammans. Årets gala inleddes med att värdparet Thabo Motsieloa och Gigi Babro hälsade samtliga välkomna innan det var dags att dela ut kvällens första pris – Årets Hederspris.

Årets Hederspris gick till Li Min Hua. Li Min är en av världens främsta utövare av taolu och en av världens mest meriterade domare. Li Min Hua vann sina första mästerskap i Tai Ji Quan och Tai Ji svärd 1983 och tilldelades ”Excellent prize”. I mars 2001 tävlade hon i Tai Ji svärd vid världens första Tai Ji och hälsokonferens i Sanya, Kina, och blev rankad som en utav de sex bästa bland många tävlande från hela världen. Utöver detta har hon en lektorstitel i dans och undervisat på universitetet i Wuhan och på Danshögskolan i Stockholm.

Årets Mästare tilldelades Fredrik Widgren, trots sin unga ålder är han näst intill veteran och har många medaljer från internationella mästerskap. Under föregående år tog han hem EM-guldet till Sverige, vann brons under sommarens World Games och är blev utvald till att vara en av RF och Svenska Spels ambassadörer i det nationella projektet att få fler i rörelse.

I kategorin Årets Traditionella utövare fanns både landslag, individer och underförbund nominerade. Priset gick emellertid till Jodolandslaget efter deras ypperliga prestationer under EM i Heidelberg, svenskarna tog guld i lagtävlingen och ytterligare två individuella brons genom Maria Engqvist och Sida Yin.

Priset för Årets Genombrott gick till Khaled Laallam som 2017 klev in som debutant i MMA-landslaget. Under året som gått tog han hem silverpengen i European Open och avslutade året med ett VM-guld i Bahrain.

Årets Mästarinna delades ut till en av Sveriges starkast lysande idrottsstjärna, thaiboxaren Sofia Olofsson. Under föregående år vann hon både SM, EM och World Games innan hon vann titelbältet i matchen mot Iman Barlow. Bedrifterna resulterade i en nominering till Jerringpriset där hon tog sig vidare till andra omgången.

Ännu ett pris till en inspirerande ledare delades ut, Årets Ledare, som i år gick till thaiboxningens Lena Olsson. I rollen som Team Manager är Lena en uppskattad ledare, känd för att ha ordning och reda men samtidigt sprida ett lugn i gruppen.

Årets Förebild gick till regerande EM-mästaren i BJJ, Cemîl Karahan. Förutom sina idrottsliga prestationer under året driver han ett samhällsprojekt med syfte att hjälpa ungdomar att ta körkort för att enklare ta sig ut på arbetsmarknaden. Ytterligare ett projekt, detta med idrottslig anknytning, är de barn- och ungdomsträningar har startade upp i Flemingsberg för att minska stillasittandet och inspirera till att vara aktiv. Varje morgon kl 6:00 möter Cemîl upp barnen som kör ett träningspass innan skolan.

I vår organisation finns hundratals föreningar som varje dag kämpar för att dagligen motivera sina barn- och ungdomsgrupper, utveckla de elitsatsande, inspirera de ideella och skapa en bra gemenskap. En av de föreningar som uppfyllde dessa punkter är Växjö Titans som blev utnämnda till Årets Klubb.

Ett av galans absolut finaste priser, Årets Kampsportare gick till BJJ-utövaren Alan Do Nacimento. Han har varit aktiv inom BJJ sen 20 år tillbaka och tog i ung ålder beslutet att låta kampsporten inspirera honom till ett annat liv än det som erbjöds i den tuffa staden Favela do Cantagalo i Brasilien.

En av de mest eftertraktade utnämningarna under Kampsportsgalan är priset där allmänheten får rösta fram vinnaren, Folkets pris – Guldstuban. Bland de nominerande fanns några av världens bästa utövare i kampsport och budo och spänning var stor innan Hamza Bougamza slutligen presenterades som årets vinnare för tredje gången i ordningen.

– “Jag känner mig välsignad, jag känner att jag gör någonting rätt. Jag försöker göra rätta handlingar, det är det man tar med sig i graven”, säger Hamza till budokampsport.se

Ännu en Kampsportsgala har nått sitt slut, fantastiska idrottare har välförtjänt blivit uppmärksammade för sitt engagemang och sina prestationer under 2017!

Text: Annie Bondefelt
Foto: Hamid Ershad Sarabi