Nyheter

Därför är Idrottens utbildningsplattform så viktig

SB&K. I höstas blev det klart att SB&K satsar på digitala utbildningar via Idrottens Utbildningsplattform, kallad IUP. Frej Levin är utbildningsansvarig i förbundsstyrelsen och han ser bara fördelar med satsningen.
- Kunskap och kursinnehåll som förr endast gick att lära sig fysiskt på en specifik plats, kan nu digitalt tas del av när som helst och varifrån som helst, säger han till budokampsport.se.
(Foto: Maxim Thoré/BILDBYRÅN)

Svenska Budo & Kampsportsförbundets utbildningar har varit på offensiven under en längre tid nu.

En av de drivande krafterna bakom förbundets fokus på utbildningar är förbundsstyrelsens Frej Levin.

Vi är många i teamet som arbetar mot samma mål. Där alla utbildare har sin egna unika kunskaper och erfarenheter. Trots att vi är ganska få har vi nog tillsammans närmare (eller över) 100 år av samlad erfarenhet. Sedan jag kom in i förbundsstyrelsen för ungefär tre år sedan har tiden för mig både personligen och som jag uppfattar det för förbundet varit extremt utvecklande. Jag upplevde kanske att förbundet i viss mån var lite mossigt på sina ställen när jag tillträdde och vi hade stora saker vi verkligen behövde ta tag i, som att se över organisationen och arbeta fram, tillsammans med underförbund och distrikt, förbundets nya vision och värdegrund.

En annan sak som Levin menar att SB&K behövde vidareutveckla var utbildningar. Och framför allt en punkt blev ett fokus tidigt: att kunna samla mindre utbildningar eller delmoment digitalt men att vi kommer vilja hålla alla utbildningar fysiskt för att träffa ledare.

– Idrottens utbildningsplattform, IUP, faller sig väldigt naturligt som ett mycket bra verktyg för digitala utbildningar. Att vi startat upp det arbetet där innebär att viktiga och grundläggande kunskaper som en tränare kan vidareutvecklas av finns mer lättillgänglig. Utbildningar som förr endast hölls fysiskt på en specifik plats, där du fick all information under en och samma tidpunkt, kan nu förmedlas digitalt i olika utbildningssegment och tas del av när som helst och varifrån som helst. Detta ger oss en bättre utbildningsprocess, större flexibilitet och en bättre fysisk utbildning där vi kan ge utrymme åt rätt saker.

– IUP ska ses som ett komplement till förbundets fysiska utbildningar och kanske även som ett första möte mellan intresserade och förbundet. Vi vill fortsätta ha fysiska utbildningar, vi vill träffa våra ledare och medlemmar så mycket och ofta vi kan, förstås. Som sagt, IUP ska vara ett verktyg att enkelt använda för den som vill vidareutveckla sitt ledarskap, tränarskap och coaching inom budo och kampsporter.

Text: Jonathan Broberg