Nyheter

ADV24: BJJ-förbundet arbetar strategiskt för att säkerställa en ren idrott

BJJ-förbundet har infört krav på att föreningar som vill delta på SM måste genomgått utbildningsprogrammet Vaccinera Klubben.
- Vi vill helt enkelt medvetandegöra, öka kunskapen och insikten bland våra föreningar. Vi vill ha en ren BJJ-idrott i Sverige där framgång erhålls ärligt, säger föbundet sekreterare Monika Stylin till budokampsport.se

Brasiliansk jiu-jitsu-förbundet har till årets SM säkerställt att föreningarna som ställer upp med tävlande kommer ha gått utbildningen Vaccinera Klubben.

– Antidopingarbetet är viktigt för oss och att kräva att klubbarna vaccineras mot doping är en strategi för oss i det arbetet. Vi vill ha en ren BJJ-idrott i Sverige där framgång erhålls ärligt. Genom att kravställa Vaccinera klubben kan vi se till att ledare och aktiva ute i föreningarna får grundläggande kunskap om dopingreglerna. Alla medlemmar i en idrottsförening är ju skyldiga att känna till och följa dopingreglerna, säger förbundets sekreterare Monika Stylin till budokampsport.se

– Vi vill helt enkelt medvetandegöra, öka kunskapen och insikten bland våra föreningar. På så sätt undviks dopingfall, eller andra brott mot dopingreglerna, orsakade av okunskap.
Målet är att alla föreningar ska vara vaccinerade mot doping. Att kravställa vaccinationen inför SM är ett sätt att nå det målet.

“Ökad medvetenhet kring dopingfrågor och antidopingarbetet”
– Vi hoppas att initiativet med att vaccinera klubben ska leda till att styrelser, eller den grupp i förening som gör vaccinationen, ska få en ökad medvetenhet kring dopingfrågor och antidopingarbetet.
På SM förkommer så gott som alltid dopingkontroller, både kontroller som är beställda och sådana som sker utan att vi som förbund i förväg har informerats om. Vi är mycket glada och tacksamma över dessa kontroller då de hjälper oss att säkerställa en ren BJJ i Sverige. Det är långt ifrån alla deltagare som har koll på vad innebär att bli testad och ibland kan det uppstå ett visst ifrågasättande. Genom att vaccinera klubben mot doping hoppas vi att ledande personer i föreningarna får mer kunskap som de förhoppningsvis för vidare ut till sina medlemmar.

Har ni fått några reaktionerna på beslutet att inför krav på Vaccinera klubben inför SM?
– Vi har inte fått några direkta reaktioner vilket kanske borde göra oss lite oroliga. Det är inte många BJJ-föreningar som är vaccinerade och SM närmar sig med stormsteg. Måhända att föreningarna inte riktigt har tagit till sig informationen om kravet på vaccination, fast vi försökt sprida den. Eller så är det att sommaren och semester kom emellan och att vi får se ett uppsving med vaccinationer nu under augusti-september när många startar upp igen efter lite ledighet. Det är säkerligen så att många styrelser har fått en välförtjänt ledighet nu under sommaren.

Hur kommer ni och era föreningar fortsätta arbeta med ett aktivt antidopingarbete? 
– Då arbetet inom BJJ-förbundet och dess styrelse helt bedrivs på ideell basis får vi prioritera våra arbetsinsatser. Vi väljer därför att luta oss en del på SB&Ks aktiva antidopingarbete. Dock är antidopingfrågan viktig för oss och vi har ett löpande arbete som görs lite i skymundan från andra insatser inom förbundet. Från att, genom beslut från SB&K, arrangörsförening av SM ska vara vaccinerad tar vi alltså steget till att alla deltagande föreningar på SM ska vara vaccinerade. Inspiration till det steget fick vi från Svenska Muaythaiförbundet. Vårt nästa steg är att alla föreningar som deltar på tävling sanktionerad av SBJJF ska vara vaccinerade, förhoppningsvis från och med årsskiftet. Ett annat steg är att det ska vara ett krav för nya föreningar som vill blir medlemmar i förbundet.

SB&K har nu tagit första placeringen i listan över de förbund som har flest föreningar som har genomfört Vaccinera klubben. Hur känns det då eran insats varit en del av den klättringen? Tror ni detta kan inspirera andra underförbund till liknande satsningar?

– Det känns fantastiskt bra att SB&K:s föreningar genomför vaccinationen och att förbundet är i topp på listan. Att vi, med vårt krav inför SM, kanske bidragit till det känns kul. Jag tror säkerligen att vi hjälper till med att sätta en standard kring antidopingfrågor hos övriga underförbund med det arbete vi gör nu, precis som Svenska Muaythaiförbundet inspirerade oss och bidrog till att vi kom vidare i vårt arbete. Tillsammans är vi starka och bidrar till att sprida kunskap, säger Stylin.


Foto lånad från bjjsweden.se